خبرگزاری راسک: منابع در وزارت صحت طالبان به خبرگزاری فرانسه گفته اند که در پی ممنوعیت حضور زنان در موسسات پزشکی، دستکم ۳۵ هزار دانشجوی دختر از ادامه تحصیل محروم شدهاند. به گفته منبع، این دانشجویان در ۱۰ انستیتوت دولتی و بیش از ۱۵۰ انستیتوت خصوصی تحصیل میکردند. برخی از دانشجویان بازمانده از تحصیل از این تصمیم طالبان برای بستن این مراکز ابراز وحشت و ناامیدی کردهاند.
سجا (نام مستعار) یکی از این دانشجویان که پیشتر دانشجوی دانشگاه بود و پس از بسته شدن دانشگاهها به انستیتوت طبی روی آورده بود، گفت: «این آخرین امید من بود تا کاری کنم، تا کسی شوم. اما همه چیز به جرم دختر بودن از ما گرفته شده است.»رهبر گروه طالبان اخیراً به موسسات آموزشی دستور داده است که از پذیرش زنان جلوگیری کنند. با این حال، نبود اعلامیه رسمی و مستندات مکتوب موجب سردرگمی گسترده شده است.
برخی از موسسات آموزشی گفتهاند تا زمان دریافت دستورات کتبی به فعالیت خود ادامه میدهند، در حالی که برخی دیگر بلافاصله تعطیل شده یا امتحانات نهایی را بهسرعت برگزار کردهاند. سجا که سال اول خود را در یک مؤسسه خصوصی میگذراند، افزود: «همه سردرگماند و کسی واقعاً نمیگوید چه خبر است. ما هر روز دو یا سه امتحان میدهیم… حتی با اینکه امتحانات خود را چند ماه پیش تمام کرده بودیم.»
یکی از مدیران مؤسسات خصوصی در کابل، که یک هزار و ۱۰۰ دانشجو دارد و ۷۰۰ نفر از آنها زن اند، گفت: «ما پیامهای زیادی از دانشجویان و معلمان دریافت کردهایم که میپرسند آیا امیدی هست؟ هیچکس خوشحال نیست.» بر اساس منابع وزارت صحت عامه طالبان، ۳۵ هزار زن در رشتههایی مانند پرستاری، قابلگی، دندانپزشکی و لابراتوار در این موسسات مشغول به تحصیل بودند.
سازمان ملل متحد این تصمیم طالبان را محکوم کرده و آن را تبعیض سیستماتیک و غیرقابل قبول علیه زنان توصیف کرده است. کارشناسان این سازمان این تصمیم را «زنکشی» خوانده و هشدار دادهاند که اجرای این ممنوعیت میتواند به «رنجهای غیرضروری، بیماری و احتمالاً مرگ زنان و کودکان افغانستانی» منجر شود.
سازمان ملل گفته که این تصمیم همچنین در کشوری که از بالاترین نرخهای مرگ مادران و نوزادان در جهان رنج میبرد، عواقب ویرانگری خواهد داشت. برخی منابع گزارش دادهاند که تصمیم اخیر رهبر گروه طالبان مقامات این گروه را با دو دستگی مواجه کرده است. از زمان بازگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱، این گروه محدودیتهای گستردهای بر زنان اعمال کرده و افغانستان را به تنها کشوری تبدیل کرده است که دختران را از تحصیل بالاتر از صنف ششم منع میکند.
تصمیم طالبان با واکنش گسترده بینالمللی روبرو شده است. برخی از کشورها پرونده تبعیض سیستماتیک و آپارتاید جنسیتی در افغانستان را به دادگاه لاهه فرستاده و گفتهاند که طالبان باید مورد بازپرس قرار گیرند. دادگاه بینالمللی کیفری نیز گفته است که به زودی حکم بازداشت رهبران طالبان را صادر میکند.