اتحاد فعالان حقوق بشر در گزارشی نوشت وضعیت پناهجویان افغانستانی در شهرک بشردوستانه ابوظبی، «غیرانسانی و شبیه به زندان» است. طبق این گزارش، این شهرک در یک منطقه صنعتی دور افتاده قرار دارد و فاقد امکانات اولیه زیستی است. اتحاد فعالان حقوق بشر روز جمعه ۲۳ قوس/آذر از توافق مشکوک میان امارات متحده عربی و طالبان برای بازگرداندن این پناهجویان به افغانستان هم خبر داده است.
این نهاد میگوید «گزارشهای مستند و ویدیوهای به دستآمده از داخل این کمپ نشاندهندۀ محدودیت شدید آزادی بیان، شرایط نامناسب زیستی، و تلاشهای آشکار برای بازگرداندن پناهجویان به افغانستان تحت توافقات مشکوک میان حکومت امارات متحده عربی و گروه تروریستی طالبان است.» پس از تسلط طالبان بر افغانستان در اسد سال ۱۴۰۰، امریکا شمار زیادی از افغانستانیها را از کابل به ابوظبی منتقل کرد.
بسیاری از این پناهجویان، وضعیت زندگی در این مرکز تدارکات بشردوستانه را رقتبار توصیف کرده و از محدودیتهای رفت و آمد، زندگی در اتاقهای تنگ و شرایط غیربهداشتی در اتاقهایشان شکایت داشتهاند.
اتحاد فعالان حقوق بشر میگوید آب شور و آلوده، هوای مسموم، غذاهای بیکیفیت، و دیوارهای بلند در این شهرک، «فضای زندانگونه» ایجاد کرده و سلامت جسمی و روانی حدود ۴۵ پناهجو، زنان و کودکان را به خطر انداخته است. این نهاد مدعی شده که مقامهای امارات متحده عربی، مانع تصویربرداری از اعتراضات پناهجویان در این شهرک میشوند و تهدیدهای جدی علیه زنان صورت گرفته است.
در گزارش آمده است «شواهدی از دخالت شخصی به نام حاجی نبی که با طالبان ارتباط مستقیم دارد، در این پرونده مشاهده میشود.» این نهاد با استناد به اطلاعات منابع خود نوشته است که «شخصی به نام حاجی نبی که با گروه طالبان ارتباط مستقیم دارد، بهعنوان واسطه بین دولت امارات و گروه طالبان عمل میکند. او پس از سفر به افغانستان و دیدار با سران طالبان، به اجرای سیاستهای مشکوک در این کمپ ادامه داده است.»
طالبان تاکنون در این مورد اظهار نظر نکرده است. با این حال، اتحاد فعالان حقوق بشر از نهادهای بینالمللی حقوق بشری و کشورهای مربوط به پروندههای این پناهجویان، بهویژه امریکا خواسته تا بررسی وضعیت این افغانستانیها و انتقال آنها به کشورهای امن را در اولویت قرار دهند.
اتحادیه فعالان حقوق بشر تاکید کرده که باید از هرگونه بازگشت اجباری که جان و امنیت این افراد را به خطر میاندازد، جلوگیری شود.