طالبان در این اواخیر صدها عنوان کتاب را در افغانستان ممنوع کردند، عمدهترین دلیل ممنوعیت کتابها توسط آنها، «خلاف منافع ملی» و «تضاد با باورهای» مردم افغانستان گفته شده است. اما نویسندگان و کارشناس حوزۀ فرهنگ میگویند که طالبان به نیکی میدانند که در عصر امروز نمیشود جلو پخش و نشر و مطالعه کتابها را گرفت، نویسندگان دهها گزینه دارند تا کتابها و آثارشان را به دسترس خوانندگانشان قرار دهند. طالبان به دنبال یکسازی فرهنگی و قومی در افغانستان هستند و از همین لحاظ سعی میکنند تا حافظۀ جمعی را از طریق جمع آوری کتابها در کشور پاک نمایند.
علیمداد علیم کارشناسی امور سیاسی، شعار طالبان را اسلامی میداند و عمل طالبان را خلاف اسلام. وی همچنان می افزاید که طالبان یک گروه قومی و ضد فرهنگ و تمدن هستند و با ممنوعیت کتابها و بستن دروازههای آگاهی، میخواهند تاریخ قبیلهای شان را از سر بنویسند.
از طرف دیگر آقای علیم میگوید که طالبان از خواندن کتابها و باز بودن دروازههای مدارس ترس دارند و بر هر اندازه که مردم افغانستان با اسواد شوند از جهالت و وحشت طالبان را بیشتر آگاه خواهند شد.
در همین حال، آقای فهیم کوه دامنی نویسنده کتاب داستانی انتحاری که از سوی طالبان خواندن کتابش در افغانستان ممنوع اعلان شده است میگوید که داستانی انتحاری سبب آگاهی جوانان شده بود و همچنان از استفادههای جنسی جوانان توسط طالبان تا جای جلوگیری نموده بود.
آقای کوهدامنی ادعا میکنند که اسناد و مدارک در جریان نوشتن کتاب داستانی انتحاری به دست شان قرار گرفته بود که طالبان جوانان را آموزشهای انتحاری میدادند؛ بالای شان تجاوز جنسی میکردند و آنها مجبور بودند آبروی از دست رفتۀ شان را در با انتحار در برابر نیروهای امنیتی حکومت پیشین جبران نمایند و جز این راه، راه برگشت دیگری نداشتند.
در حالی چنین ادعایی از سوی شماری از کارشناسان و نویسندگان صورت میگیرد که گروه طالبان بیشتر از چهارصد نوع جلد کتاب را در بازها و کتابخانهها افعانستان ممنوع اعلان کردند که در جمله این کتابها، بخش اعظم آن نویسندگان بیرونی به ویژه ایرانی بودند. آگاهان و نویسندگان ممنوعیت کتابهای ایرانی را در افعانستان دشمنی و ضدیت با زبان فارسی و مذهب شیعه عنوان میکنند و میگویند که طالبان با هیچ دین و مذهبی جز مذهب انتحاری و انفجار سری سازگاری ندارند و مخالفان شان را به شدیدترین حال شکنجه میکنند. آنها باور دارند که طالبان برای پاکسازی قومی و فرهنگی در افغانستان ظهور کرده اند و در این راستا از دین و مذهب کمک میگیرند تا جنایت قومی شان را پنهان نمایند.