خبرگزاری راسک: طالبان باوجود اینکه از نام و نشان «اسلام» و تبطیق «شریعت» در تبانی با دستگاههای استخباراتی جهانی وبا همکاری چهرههای قومگرایی حکومت اشرف غنی قدرت را بدست گرفتند؛ اما طی بیش از سه سال نشان دادند که هدف اصلی شان حفظ فرهنگ قبایل پشتون زیر عنوان«اسلام و شریعت» و گسترش آن بالای تمام مردم افغانستان بوده است. این گروه از روزی که به قدرت برگشت، هزاران تن از کارمندان فارسی زبان را از ادارات افغانستان منفکر کرد و به جای آنها پشتونهای طالب ویا پشتونهای تمامیتخواه جمهوریتی را گماشتند. اینک شماری از کارمندان غیرپشتون در وزارت معارف تحت کنترول طالبان میکویند که آنان بهبهانههای گوناگون از وظیفههایشان تبدیل، تنقیض و حتا در برخی موارد سبکدوش میشوند. این کارمندان میگویند که معنییتها و ریاستهای کلیدی این وزارت همه از سوی طالبان پشتونتبار اداره میشود و همواره بر کارمندان غیرپشتون فشار وارد میکنند تا وظیفه را ترک کنند.
منابع همچنان از این وزارت، فهرست شش تن از کارمندان فارسیزبان را با روایت شریک ساخته و گفتهاند که افراد یاد شده با وجود داشتن تحصیل، تجربه و تخصص بالا، از پستهایشان در معارف شهرکابل به مکتبهای این شهر در بستهای پایین که شایسته آنان نیست، جبراً تبدیل شدهاند.
در فهرستیکه از سوی منابع به رسانهها شریک ساخته شدهاست، شماری از کارمندان فارسی زبان این وزارت را نشان میدهد که بهگونه اجباری توسط طالبان از بستهای سابق شان در مکتبهای شهر کابل بهصفت مامور و معلم معرفی شدهاند.
کارمندان وزارت معارف خاطرنشان ساختهاند که وضعیت بد اقتصادی سبب شده تا این فشارها را بپذیرند، زیرا اقتصاد آنان وابسته به معاش دولتی بوده و در صورتی برکناری، گزینه دیگری برای امرار معاش ندارند. آنان میگویند که هنگام گزارشدهی به آمر و مدیر بخش، مجبور هستند که بهزبان پشتو صحبت کند تا قناعت جانب مقابل را فراهم کرده باشند.
تعصبات قومی و زبانی گروه طالبان بارها مورد انتقاد شهروندان و چهرههای سیاسی و مذهبی واقع شدهاست. چندی پیش انستیتوت تحقیقاتی خاورمیانه با ارائه گزارشی اعلام کرد که بیش از ۹۰ درصد رهبران، مقامها و اعضای گروه طالبان از قوم پشتون هستند.
در این گزارش آمده که در بدنه رژیم طالبان تنها ۵ درصد ازبکها، ۳ درصد تاجیک و نیم درصد هزارهها حضور دارند که آنهم ماموران پایین رتبه بوده و صلاحیت اجرایی و تصمیمگیری ندارند.