خبرگزاری راسک: شماری از استادان دانشگاه و پژوهشگران کشور در نامهای اعتراضی به سازمان ملل گفتهاند که طالبان به دنبال تبدیل کردن دانشگاهها به مدارس دینی است. آنها میگویند با سیاستهای طالبان، دیگر جایی برای تحقیق، فعالیت علمی و آکادمیک در افغانستان باقی نمانده است. در این نامهکه نسخهای از آن به دست رسانهها رسیده، آمده است که اخیراً گروه طالبان در یک اقدام وسیع، تمامی استادان دانشگاههای خصوصی را برکنار و تعدادی را از وظایفشان تعلیق کرده است.
طبق این نامه، طالبان از همه استادان خواستهاند که برای انتخاب مجددشان باید امتحان دینی را سپری کنند و با هماهنگی این گروه دوباره انتخاب شوند. این استادان دانشگاه میگویند تمامی استادان که وظایفشان تعلیق و برکنار شدهاند، دارای مقالات علمی ملی و بینالمللیاند. آنها میگویند که این سیاست طالبان در واقع ادامه یکسانسازی و تبدیل دانشگاهها به مدارس دینی است.
به گفته این استادان دانشگاه، هدف طالبان این است که تمام استادان را برکنار و به جای آن افراد مورد نظرشان را انتخاب کنند تا بتوانند ایدئولوژی آنها را تبلیغ کنند. در این نامه اعتراضی به سازمان ملل تاکید شده که این سیاست طالبان «آخرین خنجری بود که بر تابوت نیمه جان دانشگاههای افغانستان زده شد.»آنها با ابراز نگرانی از وضعیت جاری به سازمان ملل گفتهاند که دیگر جایی برای تحقیق و فعالیت علمی و آکادمیک در افغانستان باقی نمانده است.
به گفته آنها، طالبان با تحصیلات مدرن و افراد تحصیلکرده مشکل دارند و تلاش میکنند با آنها با دشمنی مقابله کنند. این استاد دانشگاه میگویند در حال حاضر در معرض تهدیدهای جدی از جمله اتهامات، بازجوییهای بیپایان، تهدید به مرگ و سایر خطرات مرگبار قرار دارند و مجبور شدهاند برای امنیت خود از کشور فرار کنند. این استادان دانشگاه میگویند نمیخواهند فراموش شوند و به دنبال ادامه فعالیتهای علمی و مدنی خود در خارج از افغانستاناند.
آنها در عین حال ابراز امیدواری کردهاند که کشورهای میزبان به تجربیات حرفهای و آکادمیکشان اعتماد کنند و فرصتهایی را برای ادامه کار در خارج از کشور فراهم کنند. مجله دیپلومات در ماه اسد امسال در سومین سالگرد رویکارآمدن طالبان در مقالهای نوشت که این گروه نظام آموزشهای عالی افغانستان را «تغییر شکل» داده و به دنبال «از نو ساختن» جامعه افغانستان است. وزارت تحصیلات عالی طالبان در ماه حوت ۱۴۰۲ از ۵۱ هزار نفر از فارغالتحصیلان مدارس دینی در استانهای کشور امتحان گرفت تا به کسانی که در امتحان قبول شوند، مدرک ماستری بدهند.