خبرگزاری راسک: شماری از شهروندان افغانستان که پس از خروج آشفته نیروهای امریکایی به کشورهای سوم منتقل شدند، همچنان در کمپهایی «شبیه زندان» در بلاتکلیفی به سر میبرند. براساس گزارش گاردین، آنان سه سال پس از خروج از افغانستان، هیچ امیدواری درباره اسکان مجدد خود در کشوری دیگر ندارند. مقامهای امریکایی اعلام نکردهاند که دقیقاً چه تعداد از افغانستانیها همچنان در کشورهای ثالث گرفتار هستند.
اما برخی فعالان حقوق بشر تخمین میزنند که صدها نفر هنوز در مراکز موقت در بیش از سی و شش کشور جهان گرفتارند. گاردین روز سهشنبه بر اساس اسناد متعلق به حکومت امریکا فاش کرد که افغانستانیهای بیسرنوشت از مشکلاتی مانند سلامت روانی، امکانات ناکافی، جدایی از خانواده و نگرانی از بازگشت اجباری به افغانستان رنج میبرند. گاردین نوشت که این اسناد پس از اقامه دعوا علیه وزارت دفاع و وزارت امور خارجه امریکا به دست آمدهاند.
اسم کشورها مشخص نیست، اما حامیان حقوق پناهجویان گفتهاند که پناهجویان تخلیه شده افغانستانی عمدتاً در چهار کشور امارات متحده عربی، آلمان، قطر و کوزوو نگهداری میشوند. اخیراً، حکومت امریکا با فیلیپین به توافق رسید تا شماری از پناهجویان افغانستانی واجد انتقال به امریکا را تا زمان بررسی پروندههای شان، به صورت موقت بپذیرند. تا اپریل ۲۰۲۳، بیش از ۲۸۰۰ نفر در قطر، ۱۲۵۶ نفر در امارات متحده عربی، ۲۵۹ نفر در کوزوو و دهها نفر دیگر در کشورهای دیگر در بلاتکلیفی بسر میبرند. وزارت خارجه امریکا گفته است که اکثر پناهجویان از امارات متحده منتقل شده و حدود ۵۰ نفر همچنان باقی مانده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا به گاردین گفت که تلاشهای حکومت امریکا برای اسکان مجدد افغانستانیهای واجد شرایط از سال ۲۰۲۱ ادامه داشته است و درخواستکنندگان در کشورهای ثالث با مجوز و با هزینه امریکا زندگی میکنند. او افزود که ایالات متحده در سال مالی ۲۰۲۴ بیش از ۳۳ هزار ویزای مهاجرت ویژه برای افغانستانیها صادر کرده است.
در پی اعلام خروج امریکا از افغانستان در جولای ۲۰۲ بیش از ۱.۶ میلیون نفر از افغانستان خارج شدند.