خبرگزاری راسک: مولوی حبیبالله مجاهد، رییس اطلاعات و فرهنگ طالبان در استان میدانوردک گفته است که در جریان سال روان، حدود ۵۷ آبده تاریخی جدید در این استان شناسایی و ثبت شده است. رییس اطلاعات و فرهنگ میدانوردک گفته که شماری از این آبدهها هزارها سال قدمت تاریخی دارد. مجاهد گفته، این آبدهها شامل زیارتها، قلعهها و استوپههای دوره کوشانیان است و در حال حاضر شمار آبدههای ثبتشده در این ریاست به ۷۵ رسیده است. بهگفته او، این آبدهها در شهرستانهای نرخ، جلریز، سیدآباد، دایمیرداد، چک و جغتو این استان موقعیت دارند و از آنها محافظت درست صورت میگیرد.
به اساس روایتها و منابع معتبر تاریخی و آثار باستانی بدست آمده سلسلۀ کوشانیان از نژاد آریایی هستند. زبان ایشان فارسی وخود را متعلق به ملیت تاجیک میدانند. امروز گروه از تاجیکان در بدخشان افغانستان نیز خود را از همین سلسله آریایی میدانند.
شاهنشاهی کوشانی بر قسمتی از سر زمینهای آسیای مرکزی، افغانستان و پاکستان امروزی، مناطق شمالی هندوستان وشمال غرب چین، ترکیه امروز و بخشهای اعظم از کشورهای خاورمیانه حکمروایی کرده اند و دین رسمی سلسلۀ شاهنشاهی کوشانی دین بودایی بود . زیرا آئین بودایی نزدیک به ۳۴۲ سال قبل از استقرار سلسلۀ کوشانی (۷۸ میلادی) درسرزمین باختریان یعنی آریانایی شرقی پذیرفته شده بود .
تندیس های بودای بامیان که توسط طالبان در مارچ ۲۰۰۱ میلادی منفجر گردیدند و همچنان مسکوکات کشف شده از «گردیز» ، خزانۀ تپه مرجان کابل، زیورهای «عاجی » از بگرام ، معبد مکشوفه در «قول نادر» کاپیسا، آثار مکشوفه از معابد «شترک» و «شمشیر غار » وسایر معابد و مسکوکات از یادگار دوره با عظمت فرهنگی کوشانیان آریاییتبار بوده اند. جالب این است که کسانی که خود را میراثدار تاریخی افغانستان امروز میدانند و تاجیکان را از این کشور نمیدانند، تمام آثار باستان سرزمین و حتی استانهای شان متعلق به تاجیکان است.