مادر یکی از نیروهای امنیتی حکومت پیشین که نخواست هویتش فاش شود، در حالی که بغض گلویش را گرفته، میگوید پسرش که عضو نیروهای امنیتی دورهی جمهوری بود، چندی پیش توسط افراد مسلح ناشناس، کشته شده است. به گفتهی این بانو، هنوز دلیل و عاملان کشتهشدن پسرش مشخص نشده است. با این حال، اما این بانو میگوید که نیروهای طالبان، تا کنون بارها از او خواستار تحویلدهی سلاح و موترسایکل پسرش شده اند.
او میافزاید که به دلیل فشارها از سوی نیروهای طالبان، ناچار شده است از بازار تفنگچهای بخرد و به آنها تحویل بدهد. «پسر من ۲۵ ساله بود و در حکومت پیشین وظیفه داشت. ما هیچ مشکل شخصی هم نداشتیم. پسرم هنوز جوان بود که کشته شد.»
همین گونه، عضوی از خانوادهی یکی دیگر از نظامیان حکومت پیشین که به تازگی در کنر، توسط افراد مسلح ناشناس کشته شده است، میگوید: «یک عضو از خانوادهی ما که در حکومت پیشین در قوماندانی امنیهی کنر، وظیفه داشت، یک شب از سوی افراد مسلح ناشناس به قتل رسید و صبح، جسدش یافت شد.»
از سویی هم، ترور نظامیان حکومت پیشین در نزدیک به دو سال پسین، سبب شده است که شماری از این نظامیان که هنوز در افغانستان به سر میبرند، امنیت روانی نداشته باشند. یکی از سربازان ارتش حکومت پیشین که به دلیل تهدیدهای امنیتی نمیخواهد هویتش فاش شود، میگوید که اکنون، در شرایط بد روانی و توأم با ترس، شبوروزش را میگذراند. به گفتهی او، مشکلات اقتصادی و نگرانیها از نداشتن مصونیت جانی، خواب راحت را از چشمان او و خانوادهاش، ربوده است.
او میافزاید: «من شبها با فکر این که چه بودم و چه شدم، خواب ندارم. روحیهی فرزندانم نیز خراب شده است. در دوراهی گیر ماندهام؛ نه میتوانم به جایی بروم و نه میتوانم در وطن خود زندگی کنم، حیران هستم چه کنم. تنها من نیستم، شاید درد من را صدها تن دیگر هم داشته باشند.»
با این حال، وزارت امور داخله طالبان، با تأیید ضمنی ترور نظامیان حکومت پیشین به سلاموطندار، دلیل آن را دشمنیهای فردی عنوان میکند. بسمالله حبیب، معاون سخنگوی وزارت امور داخله، میگوید «این گونه قتلها ممکن در نتیجهی عقدههای فردی انجام شود…»
در کنار این، آگاهان مسائل نظامی، گزارشها از ادامهی ترور نیروهای پیشین را نگرانکننده میدانند و تأکید دارند که تا زمان ادامهی سردرگمی سیاسی در افغانستان، این وضعیت ادامه خواهد داشت. آنان میافزایند که ترور نظامیان حکومت پیشین، میتواند زمینهی جذب آن شمار از نیروهایی را که امنیت جانی ندارند، به گروههای هراسافکن هموار کند.
سرور نیازی، آگاه مسائل امنیتی، در این باره میگوید: «با این وضعیت، خطر این وجود دارد که آنان بروند و به داعش یا گروههای مخالف امارت اسلامی، بپیوندند. در این صورت، این خودش برای امارت اسلامی، به یک دردسر مبدل میشود.»
ثمر سادات، نظامی پیشین، نیز میگوید: «ظلم بر نظامیان پیشین که از خانههای شان کشیده میشوند و به گونهی فجیع به قتل میرسند، کماکان ادامه دارد.»
(سلام وطندار /۱۲ اپریل ۲۰۲۳)