نویسنده: مینا باختری
از وقتی ترامپ وارد کاخ سفید شده است، طالبان از طرف حکومت آمریکا هشدارهای پیهم دریافت کردهاند که تسلیم سلاحهای آمریکایی و تعیین جایزه برای سر رهبران طالبان است. هشدار نخست را ترامپ عملی کرد و کمکهای آمریکا را تا تسلیم سلاحهای آمریکایی قطع کرد، اما هشدار دوم هنوز عملی نشده است و بهعنوان یک هشدار سر جای خود است.
در چنین شرایطیکه ارتباط حکومت آمریکا و طالبان پر تنش است، اما حکومت ایران سطح روابط خود با طالبان را تا دیدار وزیر خارجهی جمهوری اسلامی ایران بالا برده است. این دیدار چه معنایی برای حکومت ایران و طالبان خواهد داشت؟
فکر میکنم طالبان در این شرایط چندان علاقهای نداشت وزیر خارجهی ایران به کابل بیاید. بنابراین آمدن عراقچی به کابل و دیدار با سران طالبان، انتخاب یکطرفهی حکومت ایران بود تا از تنش طالبان و آمریکا استفاده کند و رفتار طالبان را طبق منافع جمهوری اسلامی ایران مدیریت کند.
اما طالبان ترجیح دادند به این دیدار خیلی اهمیت ندهند. معین وزارت اقتصاد برای استقبال از وزیر خارجهی ایران در میدان هوایی رفت. استقبال یک معین از وزیر خارجه در حقیقت استقبال نیست، بلکه تحقیر کردن و کم اهمیت جلوه دادن است. اصولا باید وزیر خارجهی طالبان در میدان هوایی به استقبال عراقچی میرفت، ولی نرفت.
اینکه وزیر خارجهی طالبان به استقبال عراقچی نرفت، معنا داشت. معنایش این بود طالبان روابط با آمریکا را نسبت به روابط با حکومت ایران ترجیح دادند و حکومت جمهوری اسلامی ایران از این دیدار نتوانست مانور دیپلماتیک بدهد. سران طالبان حتا اجازه ندادند در ملاقات با وزیر خارجه از پرچم جمهوری اسلامی ایران استفاده شود. این برخورد طالبان به این معنا استکه دیدار وزیر خارجهی ایران را غیر رسمی و بیاهمیت جلوه دهند. اگرچه دقیق معلوم نیست، اما افرادی از درون گفتهاند که طالبان با وزیر خارجهی ایران به زبان فارسی صحبت نکردهاند، بلکه به زبان پشتو با استفاده از ترجمان صحبت کردهاند.
حقیقت این است طالبان دیدار عراقچی از کابل را کاملا به نفع خود مصادره کردند و از یک طرف به آمریکا نشان دادند که جمهوری اسلامی ایران تا سطح وزیر خارجه به دیدار ما میآید و اگر بخواهیم میتوانیم با جمهوری اسلامی ایران همسو شویم و از طرفی دیگر با بیاعتنایی به دیدار وزیر خارجهی ایران به حکومت آمریکا به صورت غیر مستقیم این پیام را فرستاد که روابط با آمریکا را ترجیح میدهند.
به نظرم سفر وزیر خارجهی ایران در این شرایط، عجولانه صورت گرفته بود و به این ارتباط میگرفت که حکومت ایران جایگاه، تاثیرگذاری و مانور دیپلوماتیک خود را در سوریه، لبنان و حتا عراق از دست داده است، بنابراین خواست نقش دیپلماتیک خود را در افغانستان بیشتر کند و مانور دیپلماتیک بدهد، اما حکومت ایران برای این دیدار خیلی دقت نکرده بود و این دیدار تا به جایگاه دیپلوماتیک جمهوری اسلامی ایران بیفزاید، بیشتر این را آشکار کرد که حکومت ایران ناگزیر شده است برای مانور دیپلوماتیک دست بر انتخابهای کماهمیت بزند که وزیر خارجهی خود را برای دیدار سران طالبان به کابل بفرستد. اما طالبان با استفاده از وضعیت ایران و آمریکا با وزیر خارجهی ایران برخورد دیپلوماتیک غیر متعارف انجام دادند و اهمیتی به این دیدار ندادند.
طالبان در پنجشیر: جوانان یا به صفوف طالبان بپیوندند یا به جرم مخالفت با نظام گرفتار میشوند
یک مقام حکومت پیشین: القاعده نقش برجستهای در حل اختلافات میان رهبران طالبان دارد
طالبان برای دومینسال، بورسیههای تحصیلی روسیه را متوقف کردند
ملاهبتالله: مقامات بلندپایهی طالبان نمیتوانند همزمان دو وظیفهی رسمی داشته باشند
رهبر طالبان: کلکینهاییکه از آن زنان همسایه دیده میشوند، خراب شود
از هشدار آمریکا تا آمدن عراقچی به کابل
از هشدار آمریکا تا آمدن عراقچی به کابل