خبرگزاری راسک: یک رسانۀ فرانسوی روز چهارشنبه گزارش داده است که طالبان در بیش از سه سال گذشته، حدود ۲۰۰ قرارداد به ارزش میلیاردها دالر با شرکتهای چینی، ترکیهای، ایرانی و عمدتاً محلی امضا کرده است. این خبرگزاری گفت که «فقدان تخصصص و ضعف مدیریتی» از چالشهای اصلی بر سر راه طالبان است. طالبان با ادعای تأمین امنیت، تلاش میکند سرمایهگذاران داخلی و خارجی را برای استخراج ذخایر معدنی افغانستان جذب کند. بر اساس ارزیابیهای امریکا و سازمان ملل، ارزش منابع طبیعی افغانستان حدود یک تریلیون دالر برآورد شده است. زمرد، یاقوت، مرمر، طلا و لیتیم ازجمله منابعی هستند که در اعماق کوههای افغانستان قرار دارند.
جاوید نورانی، کارشناس معادن، به خبرگزاری فرانسه گفت که طالبان «بیش از ده برابر ظرفیت مدیریتی خود قرارداد امضا کرده است که میتواند مشکلات مدیریتی جدی ایجاد کند.» همایون افغان، سخنگوی وزارت معادن افغانستان گفته که فقدان تخصص و مدیریت یک چالش در برابر این گروه است. او به خبرگزاری فرانسه گفت: ما نه متخصص، نه زیرساخت و نه دانشی داریم»
او افزود که مقامات طالبان «از هر کسی که بخواهد سرمایهگذاری کند، به ویژه کسانی که تجربه معدن دارند، استقبال خواهند کرد.» کارشناسان هشدار دادهاند که بسیاری از این قراردادها هنوز در مرحله اکتشاف قرار دارند، که تکمیل آنها ممکن است سالها طول بکشد و بازدهی محدودی داشته باشد.
با وجود تحریمهای بینالمللی و عدم به رسمیت شناختن طالبان، برخی کشورها از جمله چین، ایران، ترکیه، ازبکستان و قطر برای سرمایهگذاری در بخش معادن افغانستان وارد عمل شدهاند. شرکتهای چینی در این میان نقش پررنگی دارند و تاکنون چندین قرارداد مهم، از جمله استخراج مس و طلا را با حکومت طالبان امضا کردهاند.
شرکتهای چینی در حال تبدیلشدن به بازیگران کلیدی بخش معدن افغانستان هستند. بر اساس گزارشها، شرکت دولتی چینی به نام امسیسی فعالیتهای خود را در معدن مس عینک، دومین معدن بزرگ مس جهان، از سر گرفته است.
طالبان پس از به قدرت رسیدن در اسد ۱۴۰۰، تلاشهای گستردهای را برای استخراج منابع زیرزمینی افغانستان آغاز کرده است.
استخراج معادن افغانستان در بیش از سه سال گذشته یکی از منابع عایداتی برای گروه طالبان به شمار میرفت؛ اما این همه معادن هیچ کمکی به زندگی مردم عادی افغانستان نداشت و آنها پس از برگشت طالبان فقیرتر شده اند.
شهرک سازی طالبان در پنجشیر، برای جا بهجاسازی پشتونها یا خنثاسازی مقاومت؟
پاکستان ۱۴۱ شهروند افغانستانی را پس از بازداشت به افغانستان اخراج کرد
منابع: عباس استانکزی به دستور حقانیها از ملاهبتالله انتقاد کرد
زنان معترض با فرستادن نامهی به بانوی اول آمریکا خواهان حمایت او از زنان افغانستان شدند