خبرگزاری راسک: با وجود وعده روسیه برای حذف طالبان از فهرست گروههای تروریستی خود، این گروه همچنان در لیست سیاه روسیه باقی مانده است. به نظر میرسد که این تاخیر ناشی از نگرانیهای امنیتی روسیه از سوی طالبان است که هنوز رفع نشده است. در ماه جدی سال جاری، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، قانونی را امضا کرد که به موجب آن، امکان تعلیق موقت فعالیت گروههای تروریستی در روسیه فراهم شد. طبق این قانون، دادگاههای روسیه میتوانند نام گروههایی مانند طالبان را از فهرست گروههای تروریستی بهطور موقت و مشروط حذف کنند.
این قانون فرصتی برای تغییرات در سیاستهای روسیه نسبت به طالبان به شمار میرود؛ اما با این حال، طالبان همچنان از فهرست گروههای تروریستی روسیه حذف یا تعلیق نشده است. اخیرا معاون وزیر خارجه روسیه گفت که فرآیند تعلیق موقت نام طالبان از این فهرست «زمانبر» است. اظهارات آندری رودنکو نشان میدهند که مسکو در اتخاذ این تصمیم بسیار محتاطانه عمل میکند و همچنان ملاحظات زیادی در این زمینه دارد.
در حقیقت، این موضوع نهتنها به دلیل جنبههای قانونی، بلکه بیشتر به نگرانیهای امنیتی روسیه از جانب طالبان وابسته است. سفیر روسیه در پاکستان نیز هفته گذشته گفت که اسلامآباد نسبت به افزایش فعالیتهای تروریستی در این کشور نگران است. او در مصاحبه با خبرگزاری تاس گفت: «ما از تلاش همتایان پاکستانی خود در مبارزه علیه تروریسم حمایت میکنیم و تاکید ما بر تقویت همکاری سازنده با پاکستان و افغانستان است.»
آلبرت خورف در ادامه گفت: «تقویت صلح و ثبات در افغانستان و مقابله با تهدیدات تروریستی که از خاک آن نشات میگیرد، منافع مشترک ما (اسلامآباد و مسکو) را در منطقه تشکیل میدهد. در حالی که روسیه روابط دیپلماتیک با طالبان برقرار کرده و حتی سفارت افغانستان را به این گروه واگذار نموده، اما هنوز طالبان را به رسمیت نشناخته است.
این اقدام نشاندهنده پیچیدگی سیاست خارجی روسیه در قبال افغانستان تحت کنترول طالبان است. ظاهراً برای روسیه، روابط با طالبان بیش از هر چیز به امنیت منطقه و تهدیدات خارجی مانند داعش وابسته است. اخیراً سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه با همتای تاجیک خود در مسکو به نگرانیهای امنیتی از وضعیت افغانستان اشاره کرد.
علاوه بر این، سفیر روسیه در سازمان ملل نیز گفته است که دسترسی گروههای تروریستی به سلاحهای امریکایی باقیمانده در افغانستان تهدیدی جدی برای امنیت جهانی محسوب میشود. این نگرانیها برای روسیه مهم هستند زیرا هرگونه تهدید امنیتی جدید در افغانستان میتواند پیامدهایی جدی برای کشورهای همسایه از جمله روسیه داشته باشد. مسکو حتی با وجود تمایل به تعامل اقتصادی و دیپلماتیک با طالبان، بهطور جدی در رابطه با حذف این گروه از فهرست تروریستی روسیه محتاط است.
ظاهراً تا زمانی که این تهدیدات بهطور کامل از سوی طالبان حل و فصل نشوند، مسکو ممکن است در به رسمیت شناختن طالبان و حذف نام این گروه از فهرست تروریستی روسیه، همچنان تعلل کند.
طالبان: از خاک افغانستان علیه کشورهای همسایه استفاده نخواهد شد
لانگوار ژورنال: مخالفان مسلح دولت تاجیکستان و پاکستان در افغانستان فعالیت دارند
در یک درگیری ۴ سرباز پاکستانی و ۱۵ شورشی کشته و زخمی شدند
عفو بینالملل از طالبان خواست مهدی انصاری را آزاد کنند
داعش مسوولیت حمله انتحاری در قندز را بدوشگرفت
سفیر پاکستان در سازمانملل: افغانستان مرکز اصلی جذب جنگجو برای داعش است