راسکRASC: در دومین روز نشست ویانا اشتراک کنندگان این نشست به مبارزهی مشترک در برابر گروه طالبان تاکید کرده اند.
احمد مسعود، رهبر جبههی مقاومت ملی در این نشست خواستار ایجاد «ایتلاف بزرگ» بر ضد طالبان شده و اشتراککنندگان دیگر نشست همچنان بر تفاهم روی ارزشهای بزرگ سیاسی تاکید داشته اند.
دومین نشست ویانا که در آن چهرههای سیاسی و مدنی مخالف طالبان اشتراک کردهاند، پس از هشت ماه وقفه، با حضور نزدیک به ۳۰ فعال سیاسی و مقام دولت پیشین خراسان/ افغانستان، ازسوی انستیتوت امور بینالمللی اتریش برگزارشده است.
جبههی مقاومت ملی افغانستان روز یکشنبه با نشر بیانیهای گفته است: «تمرکز کنفرانس بیشتر روى تقویت اعتمادسازی در میان جریانها و فعالان سیاسی، مدنی و نظامی مخالف طالبان، ادامه و گسترش مقاومت برای آزادی افغانستان، افزایش فشار بر طالبان و حامیان آنها و نیز طرح برونرفت از بحران کنونى، خواهد بود.»
با این حال سرکوب «سیستماتیک» طالبان از مباحث دیگر این نشست بوده که از سوی اشتراک کنندگان به آن پرداخته شده است.
محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان در این نشست طالبان را به سرکوب سیستماتیک اقوام متهم کرده گفته است: «حکومتی که در افغانستان برقرارشده، یک حکومت افراطی طالبانی است. حکومت طالبان تکقومی و تکحزبی است و در ساختار این حکومت غیر از گروه طالبان هیچ حزبی وجود ندارد. همه نهادهای اجرایی، قضایی و امنیتی در اختیار طالبان قرار دارند و از الف تا یا؛ همه طالبان هستند با پیشوند ملا و مولوی.»
این نشست هدف اصلی آن ایجاد «اقدامات سیاسی هماهنگ» گفته شده تا در آن چهرههای سیاسی مخالف طالبان باهم بحث و گفتوگو کنند قرار است این نشست چهارشنبه، ۶ اردیبهشت/ ثور، با صدور اعلامیهای خاتمه یابد.
گروه طالبان که مخالف این نشست است ذبیح الله مجاهد، سخنگوی این گروه در واکنش به برگزاری نشست ویانا گفته که برگزاری اینگونه نشستها هیچ تاثیری بر این گروه نخواهد داشت.
از سوی دیگر برخی از آگاهان مسایل سیاسی امیدوار اند که برگزاری این نشست و تاکید بر ایجاد ایتلاف ضد طالبانی و نیز حرکتهای در راستای تضعیف طالبان تاثیرات مثبت دارد و تصمیمهای که در این راستا گرفته میشود نیز باید جنبهی عملی و اجرایی پیدا کند.