راسک RASC= کابل: مسئولان شماری از کتابخانهها دراستان کابل، میگویند که این روزها، از علاقهمندان کتابخوانی و خریداران کتاب، خبری نیست و فرهنگ مطالعه در جامعه کمرنگ شده است. آنان میافزایند که به دلیل حضورنیافتن زنان در بخش آموزش، بخش زیادی از مشتریان شان را از دست داده اند و نزدیک به ۹۰ درصد کاروبار کتابفروشیها، با کسادی روبهرو شده است.
قادر اعظمی، کارمند کتابخانهی «اقرا»، میگوید که حدود ۸۰ درصد بازار فروش کتاب در این کتابخانه، کاهش یافته است. او میافزاید: «وضعیت فروش کتاب به شرایط بستگی دارد. بیشترین قسمت خریداران ما را خانمها تشکیل میدادند که با عقبماندن آنها از درس، شمار علاقهمندان کتاب هم کم شده است.»
همین گونه، خان پناهی، کارمند در کتابخانه و انتشارات «سعید»، میگوید که میزان کاروبار شان نسبت به گذشته، ۹۰ درصد کاهش یافته است. او میافزاید: «بعد از تغییر رژیم، کتابفروشیها در حالتی قرار دارند که کسی مراجعه نمیکند. فروشات ما قبلاً در روز، ۵۰ هزار تا ۱۰۰ هزار روپیه کابلی/ افغانی بود؛ اما حالا ۱۰ هزار روپیه کابلی/فغانی است و تنها ۱۰ درصد از کار ما باقی مانده است. فروشات ما کم شده است.»
ویس رحمان، کتابدار در کتابخانهی «اکسوس» در استان کابل، نیز از کاهش و کمرنگشدن کاروبار فروش کتاب و مراجعهی علاقهمندان مطالعه به این کتابخانه، میگوید: «در این تحولات اخیر، خوانندگان و خریداران کتاب کم شده است. افراد برای دیدن زیاد میآیند. کسانی که کتاب میگیرند، کم است. قبلاً روزانه خریداران کتاب ما ۱۰۰ تا ۱۵۰ تن میشد؛ چون دختران به مکتب و دانشگاه میرفتند و میآمدند کتاب میخریدند.»
در همین حال، شماری از جوانان و فرهنگیان در شهرنو کابل، بیش از سه هزار جلد کتاب را در یک نمایشگاه سهروزه، به هدف زندهکردن دوبارهی فرهنگ کتابخوانی، به نمایش گذاشته اند. راحیل لوگری، یکی از برگزارکنندگان این نمایشگاه، میگوید که تلاش دارند با این کار، جوانان را به کتابخوانی تشویق کنند. «این نمایشگاه به مدت سه روز است که از بخشهای مختلفی کتاب است؛ مانند ادبیات، روانشناسی، علمی و فلسفه که به نمایش گذاشته شده است. این نمایشگاه میتواند جوانان و نوجوانان را به مطالعه تشویق کند.»
گفتنی است که از چندی به این سو، هرازچندگاهی در شماری از استانها، نمایشگاههای بزرگ کتاب به منظور تشویق جوانان به مطالعه و ترویج دوبارهی فرهنگ کتابخوانی در کشور، برگزار میشود.