راسکRASC: شماری از کشاورزان در استانهای تخار، سمنگان و کندز، میگویند که از یک ماه به این سو، ملخها به شکل گسترده به کشتزارهای گندم، خربزه و بادنجان رومی آنها هجوم آورده و آنرا تخریب کرده است.
آدمخان، باشندهی شهرستان دشتقلعهی استان تخار، میگوید که در یکی از زمینهایش هشتاد سیر گندم کاشته بود؛ اما ملخها، ۵۰ سیر آن را از بین برده است. او، میافزاید: «این ملخها از دشتوکوه میآید و مستقیم روی گلهای غلهها و دیگر کشت ما حمله میکند. کشت اول را مکمل خورده، کشت دوم شالی، ماش و دیگر چیزها را معلوم نیست که ما برداشت بتوانیم یا نه. این ملخها بسیار و جلوگیری آن سخت است.»
غوثالدین، کشاورز و بزرگ قومی دراستان سمنگان، میگوید که نزدیک به ۴۰ درصد از کشتزارهای گندم و جو در استان سمنگان را ملخها از بین برده است. او میافزاید: «ما بسیاری از ملخها را از بین بردیم. امسال ملخها چنان زیاد بود که اگر از بین نمیبردیم، امکان داشت تمام سمنگان را میگرفت. هنوز هم دهها هزار هکتار زمین در معرض خطر است.»
همینگونه جواد، باشندهی استان کندز، میگوید که اگر جلو هجوم ملخها بر کشتزارهایش گرفته نشود، ممکن در سال روان، هیچ برداشتی نداشته باشد. او، با نگرانی از ازبینرفتن بخشی از حاصلات شان در اثر هجوم ملخها، میگوید: «ملخها بالای حاصلات ما حمله کردند و تعدادی از حاصلات ما را نابود کردند. دولت پیش از این یک پروگرام داشت و آمده بودند؛ اما این پرورگرام شان نتیجه نداد.»
در همین حال، گلابالدین غیاثی، مدیر عمومی حفاظه نبات و قرنتین ریاست زراعت زیر ادارهی گروه طالبان در استان سمنگان، میگوید؛ در حالی که مجادلهی کیمیایی و مکانیکی را برای نابودسازی ملخها انجام داده است؛ اما هنوز هم ملخها در شماری از شهرستانهای این استان از جمله رباتک، کشتزارهای کشاورزان را تهدید میکند. او، میافزاید: «این یک آفت خطرناک است. اگر مسئولان توجه نکند و دوا را در وقت مناسب در اختیار دهقانها قرار ندهد، از توان مردم خارج است. مردم دارو و سامان دواپاشی را تهیه نمیتوانند.»
از سویی هم، وزارت زراعت، آبیاری و مالداری زیر ادارهی گروه طالبان میگوید که این وزارت برای پیشگیری از هجوم ملخها، به ویژه ملخ مراکشی، ۳۴ هراز و۵۵۰ لیتر مواد کشنده و لابراتوارها همراه با تیمهای مبارزه با آفتها را به همه استانها فرستاده است
مصباحالدین مستعین، سخنگوی این وزارت، میگوید: «داروی کشنده به اندازهی کافی به استانها فرستاده شده. اگر دهقانها همراه نمونهی بوتههای مریض نزد داکتران ما مراجعه کنند، داکتران بعد از تشخیص، بوته را دیده برای شان دوا خواهند داد.»
وزارت زارعت، آبیاری و مالداری زیر ادارهی گروه طالبان ، تأکید میکند که تهدید جدیای از سوی ملخها متوجه کشتزارهای کشاورزان نیست و گروههای محافظتی این وزارت، وضعیت را زیر کنترل دارد.
سازمان خوراک و کشاورزی سازمان ملل متحد نیز، چهارشنبهی هفتهی گذشته -۲۰ اردیبهشت/ثور- با نشر گزارشی، از هجوم گستردهی ملخ مراکشی بر کشتزارهای گندم در هشت استان شمال و شمالشرقی افغانستان هشدار داده بود. بلخ، کندز، بدخشان، بادغیس، بغلان، سمنگان، سرپل و تخار، از استانهای اند که وجود ملخهای نوع مراکشی در آن گزارش شده است.