راسکRASC: چهارمین نشست نمایندگان ویژهی اتحادیه اروپا و کشورهای آسیای میانه در مورد افغانستان روزهای پنجشنبه و جمعه ۴-۵ خرداد/ جوزا در عشقآباد، پایتخت ترکمنستان، برگزار شد. در این نشست، در مورد چشمانداز کمکهای بشردوستانه به مردم افغانستان گفتوگو شد.
وزارت خارجهی ازبیکستان میگوید، در چهارمین نشست نمایندگان ویژهی اتحادیهی اروپا و آسیای مرکزی برای افغانستان که در عشق آباد، پایتحت ترکمنستان برگزار شد، «توجه ویژهای به استفادهی مشترک از منابع آبی در منطقه» شد.
در بیانیهی وزارت خارجهی ازبکستان آمده است که در نشست دو روزهی ۲۵-۲۶ ماه می در عشقآباد، «بر اهمیت توجه متقابل به منافع کشورهای همسایه و استفادهی منطقی از منابع آبی منطقه تاکید شد» و پیشنهاد رییسجمهوری ازبیکستان در مورد ایجاد یک «گروه مذاکرهکنندهی بینالمللی زیر نظر سازمان ملل»، با گروه طالبان نیز مورد توجه شرکتکنندگان قرار گرفته است.
ازبیکستان پیشتر نیز نگرانیهایی در مورد ایجاد کانال قوشتپه از آمو دریا به داخل افغانستان ابراز کرده بود که گروه طالبان کار احداث آن را در سه استان شمالی افغانستان به سرعت پیش میبرند. قوشتپه بزرگترین پروژهی انتقال آب در افغانستان، نگرانی کشورهای همسایه شمالی را برانگیخته است.
عبدالعزیز کاملوف، مشاور شورای امنیت ملی و نمایندهی ویژهی رییسجمهوری ازبیکستان، در دیدار با ملا غنی برادر، معاون اقتصادی نخست وزیر گروه طالبان در کابل، نیز در این مورد گفتوگو کرده بود.
کانال بزرگ آبیاری قوشتپه که مطالعات امکانسنجی آن در سال ۲۰۱۸ میلادی آغاز شد، بزرگترین پروژهی انتقال آب در شمال کشور است، که ظرفیت انتقال ۱۰ میلیارد متر مکعب آب از رودخانهی مرزی آمو را دارد.
پس از تکمیل ساخت کانال قوشتپه ۵۵۰ هزار هکتار زمین در استانهای بلخ، جوزجان و فاریاب آبیاری خواهد شد. بودجهی فاز اول این پروژه، ۸.۲ میلیارد روپیه کابلی/ افغانی است.
این درحالی است که گروه طالبان به طور همزمان درگیر یک تنش آبی قدیمی با ایران بر سر حقآبهی هیرمند نیز هستند.